Beste Lezer,
Rust, Chil, Relax, Zen
Uitgerust van vakantie thuisgekomen?
Vijf tips om in die 'mood' te blijven
Word je ook meteen overspoeld door de chaos van het uitpakken? De meesten moeten weer van alles; de post, mails, de was, de strijk, de boodschappen, de tuin, het werk en ga zo maar door.
Weg rust!
Want, als moeten zijn intrede doet, is de rust ver te zoeken!
Rust. Ik had op vakantie alle tijd om daar eens rustig over na te denken. Ik vroeg aan andere kampeerders of en wanneer zij ultieme rust ervaren en ik moet zeggen, geen enkel antwoord was hetzelfde.
Er bestaan zowat 20 verschillende definities van rust. De een noemt het Zen, de ander ontspanning en een derde heeft het over chillen. Toch was ik wel verbaasd over de grote verschillen in de belevingen. Kennelijk ervaart iedereen rust op een andere wijze. Iemand noemde autorijden als het beste rustmoment, terwijl dat bij anderen juist stress oplevert.
Toekomen aan een dik boek lezen, kinderen eindelijk in bed of naar school, wandelen, fietsen, spelletje doen, creatieve bezigheid, biertje drinken, vissen, maar ook stil zitten aan een meertje of samen de ochtendkrant lezen kwamen langs. Allemaal waren ze er wel van overtuigd dat 'doen waar je zin in hebt' (dus niet werken of naar school gaan) en de dagelijkse sleur ontvluchten de grootste rustgever was.
Als de dagelijkse verplichtingen en sleur dan na de vakantie terugkeren, is het belangrijk om de valkuilen te herkennen waardoor de rust verdwijnt, want geloof me, ze liggen op de loer!
5 valkuilen en vijf tips om erin tuinen te voorkomen:
1. Teveel moeten:
Het vicieuze cirkeltje van constante onrust ontstaat doordat er op een dag teveel verplichtingen (ook leuke) liggen te wachten. Alle tijd van de dag wordt opgeslokt door werk, huishouden, kinderen, maar ook sociale verplichtingen. Als het dan eindelijk eind van de dag is, is er geen tijd meer om vrij te besteden. Het gevoel overheerst “wanneer kom ik eens aan de beurt” ? Er ontstaat een chronisch tijdtekort voor jezelf, dat zorgt ervoor dat de nachtrust eraan moet geloven, het is of slapen of eindelijk eens tijd om iets te doen wat je graag doet. Tip: Vraag je eens af; "van wie moet je dit allemaal?" En begin de dag eens met dat te doen waar je aan het eind van de dag nooit aan toekomt, dan heb je dat jezelf alvast gegeven en dat brengt rust.
2. Te grote geestelijke inspanning:
Bijna 80 % van de moderne mens gebruikt voornamelijk mentale (geestelijke) energie. Een acht uur durende baan achter de computer vergt veel denkwerk. Het mentale veld wordt als het ware opgeblazen. Dit zorgt voor mentale of geestelijke onrust; er is geen rust meer in het hoofd. Tip: Je hebt in dit geval iets nodig waar de geest op kan focussen. Zodat het uitgedijde mentale veld weer naar normale proportie terug kan komen. Activiteiten zijn hiervoor bij uitstek geschikt zoals auto of motorrijden, in de file staan (haha), tennissen, golven, hardlopen, fietsen, muziek maken, creatieve uitingen, of tijdens een Meditatie de aandacht ergens op richten.
3. Lichamelijke onrust:
Het lichaam zelf kan ook voor onrust zorgen. Hormonen, vooral als ze vlak voor de menstruatie door het lichaam gieren, zetten allerlei onrustige processen in gang. Elke lichamelijke ziekte geeft onrust; het verslavende effect van medicijnen en drugs eveneens. De verslaafde is voortdurend alert of het middel nog voorradig is en wordt onrustig als er een tekort dreigt. Dit kan ook een snoep of game verslaving zijn. Eten en drinken kunnen invloed op het lichaam hebben. Een bekend voorbeeld is koffiedrinken, wat voorkomt ontspanning. Suiker is een aanjager en kleurstoffen, Cola, energydrankjes en fast food doen de rest. Tip: Een goed stromend systeem zorgt voor rust in het lichaam. Vaak ervaren mensen tijdens een massage de diepe rust waar ze zo naar verlangen.
4. Emotionele en sociale druk:
Angst is de grootste onrustzaaier onder de emoties. Angst voor bijvoorbeeld verbinding zorgt dat er te gehaast/onrustig geleefd wordt. Angst om verlaten te worden of er niet bij te horen zorgt ervoor dat we veel eerder ergens ja tegen zeggen, terwijl we iets liever niet doen. Daarnaast zorgen onverwerkte emoties voor spanningen. Tip: Verwerk oude emoties alsnog, bijvoorbeeld tijdens therapie. Er komt dan vanzelf rust voor in de plaats en leer NEE zeggen. Iemand met meer spullen dan hij aankan ervaart onrust. Door de grote hoeveelheid rommel is het overzicht of controle erover weg; materie trekt materie aan en alleen orde op zaken stellen (met hulp van buitenaf) brengt rust.
Hoe meer je in pure rust komt van je wezenlijke Zelf, hoe meer je emotioneel kunt loslaten.
5. Astrale en planetaire invloed:
Daar kunnen we niet snel de vinger op leggen. Zo heeft Neptunus invloed op onze rust. Maanstanden en Zonne uitbarstingen kunnen onrust in de hand werken, maar ook weer rust geven. Wat veel mensen niet beseffen, is dat er ook onrust ontstaat door astrale invloeden. Dat komt omdat we een kosmisch lesprogramma accepteren voor we incarneren.
Door onze vrije wil hier op Aarde, mogen we alle menselijke aspecten onderzoeken en ervaren. Het geaccepteerde programma weten we vaak niet meer. Door te ver af te wijken van ons oorspronkelijk pad, ontstaat er Astrale onrust. Die onrust zorgt ervoor dat we op zoek gaan naar innerlijke rust. Die zoektocht brengt ons weer terug bij het oorspronkelijke plan Tip: Ga met de stroom mee. Als we volgens het oorspronkelijke concept leven, ervaren we dit alsof er dingen in je schoot geworpen worden bij alles wat we ook ondernemen. Het lukt dan zonder al te veel inspanning. Dit brengt veel verwondering, vreugde en diepe rust met zich mee.
Een speciale plaats neemt de Burn-out in
Die lijkt veroorzaakt te worden door een combinatie van alle genoemde factoren. Te veel moeten, te weinig eigen tijd, te grote verantwoordelijkheid, emotionele en sociale (werk)druk en fysieke onbalans. Mensen blijven doordraven tot een extreem stressniveau, niet wetend hoe te stoppen. Ze voelen zich (onbewust) klem zitten. Als klap op de vuurpijl ervaren ze astrale druk om het pad wat gelopen wordt te veranderen.
Omdat de oorzaak van een Burn-out niet eenduidig is, komt het lichaam meestal als eerste met een klap tot stilstand. Ze worden ziek, wat in eerste instantie lijkt op een onschuldig griepje of ongevalletje. Gerechtvaardigd ziek = rust, maar direct daarna treden er onbegrepen angsten op. Alle systemen gillen om langdurige rust. Het gros van de mensen die een Burn-out hebben meegemaakt, moesten het roer omgooien. Ze moeten blijvend oppassen dat de balans tussen spanning en ontspanning in orde blijft.
Wat gebeurt er als je constant en volledig in rust bent?
Is het handig als je geen onverwerkte emoties (meer) hebt, niets meer moet, niet meer hoeft te werken, geen enkele stress ervaart, laat staan zorgen, vrij van ziektes, verslavingen en andere ongemakken bent? Het antwoord is nee. Er komt dan echt niets meer uit je vingers! Teveel rust tast het energieniveau en de inspiratie aan, je bent zo traag dat je de hele dag doet over een klus die normaal in een paar uurtjes geklaard is; je gaat zelfs opzien tegen inspanning en verwaarlozing ligt op de loer. In dat geval wordt het tijd om anderen te gaan helpen.
Conclusie;
Om snel rust te vinden kun je het beste naar de juiste tegenhanger zoeken, een compensatie voor waar je mee bezig was, want na een naar buiten gerichte activiteit, moet binnenwaarts gekeerd worden(rust) om innerlijk te schouwen en te ervaren wat er met de inspanning is bereikt. Na het wassen en opruimen de vakantiefoto's op het gemakje bekijken is er een voorbeeld van.
QUOTE: Werkelijk uitgerust is hij die weet, dat gedaan is wat diende. Marieke de Vrij.
Vorige presentatie: Kaarten Gallery - rood & een artikel over slaaptekort.
Warme groet,
Ria Feskens, Serenora,
|