leestijd 9 minuten (zonder links)
Beste Lezer,
Kijk jij ook door een roze bril als het om alcoholconsumptie gaat?
Een of twee glazen kunnen toch geen kwaad?
PROOST
Tijdens mijn 'opruimwoede' waarin alle archiefdozen het moesten ontgelden, kwam ik een artikel uit 1993 tegen van Anja Meulenbelt over vrouwen die veel dronken en zich daardoor in de 'gevarenzone' begaven. Volgens haar balanceerden zij op de rand van alcoholisme.
Sinds die tijd ('93) wijzen de statistieken aan dat - ondanks de vele waarschuwingen (zie links onderaan) - er steeds méér en vaker alcohol is gedronken. Het lijkt alsof 'iedereen' drinkt, zeker in de 'feestmaanden'.
Misschien toch maar eens verder lezen over de rol van alcohol in het spirituele leven.
Natuurlijk streef je al jaren naar meer bewustwording; lezers van deze artikelen gaan intussen zorgvuldiger met zowat alles om. Een alertheid 'spot' foute additieven in het voedsel (art. 131), en biologisch/vegetarisch eten geeft een puurder en zuiverder leven. Maar toch nuttigen wij alcohol alsof het een Godendrank is.
1. Sta je er weleens bij stil dat alcohol vergif voor je is? Er is géén veilige hoeveelheid alcohol voor de hersenen, en zelfs 'matig' drinken heeft een nadelige invloed. Zo hoeft er op de etiketten van de flessen drank - naast de giftige alcohol - geen toevoegingen van suikers en/of foute additieven te staan en geloof me 'ze zitten er boordevol mee'. Onderzoek toont aan dat er restanten van kankerverwekkende pesticides in de meeste wijnen zit. Veel kankersoorten zijn bovendien gelinkt aan alcoholgebruik.
2. Waarom drinken we eigenlijk alcohol? Er zijn - na gewoonte - tal van redenen om een borrel te pakken:
- 'we vinden het lekker'.
- als beloning na hard werk.
- meedoen voor de gezelligheid want iedereen drinkt.
- als snelle spierontspanner.
- voor het gevoel dat je ervan krijgt of ervaart.
- als troost of voor het wegdrinken van onaangename gevoelens zoals intern verdriet, onnodige flinkheid, te grote aanpassingen, frustraties, angst voor afwijzing of stress.
Als Europeanen leven wij in een alcoholmaatschappij, waarmee we via accijns de zakken van de overheden spekken, sterker nog; alcoholproducenten ontvangen van de Europese commissie subsidie om hun alcohol te promoten. Hierdoor leggen zij verleidende reclames en stunts van supermarkten nauwelijks aan banden, dit zou immers inkomsten schelen. In oktober 2020 werd in een studie de alcohol gerelateerde sterfte in Nederland geschat op 6820. Zo onschuldig is alcohol dus niet.
3. Je weet al wel dat alcohol inwerkt op het fysieke lichaam, maar toch wat herhaalpuntjes op een rij:
- Ruimte: Het eerste wat alcohol doet is naar het hoofd stijgen en de hersenschors verdoven met een endorfine-achtig stofje. Eerst opent en verruimt ze daarmee het bewustzijn, het maakt je wat ruimer, vrijer, ijler; een beetje weg van het compacte benauwde gevoel.
- Vergiftiging van de hersencellen: Snel daarna reageren de hersencellen voor het naderende gevaar van het gif in de alcohol. De cellen in de hersenen sluiten zich hiervoor. Maar de cellen zijn een soort van ontvangers van bewustzijn (art. 175), dus op het moment dat de cellen zijn gesloten, neemt het vermogen van het lichaam om bewustzijn op te nemen af met bewustzijnsvernauwing als gevolg. Dit lijkt het meeste op door een tunnel kijken, alles wordt wel waargenomen, maar vanuit een wattig, wollig gevoel.
- Uitdroging: Van alcohol raakt het lichaam uitgedroogd (kater). Eigenlijk zijn de meeste verslaafden aan alcohol op zoek naar water volgens de schrijver F. Batmanghelidj van het boek: 'Water, het goedkoopste medicijn'. Meer water drinken vermindert de behoefte aan alcohol.
- Mineraaltekorten: Door regelmatig alcoholgebruik ontstaat een vitamine/mineralen tekort zoals die van vitamine B.
- Vermoeidheid: Bij veelvuldig terugkerende (langdurige) vervuiling door de alcoholische drankjes, is het (energie)lichaam voortdurend bezig om gifstoffen op te ruimen. Dat kost heel veel energie hetgeen aanvoelt als voortdurende vermoeidheid.
- Alcohol maakt depressief: Na een roes waarbij de stemming verbetert, volgt altijd een sombere downstemming, het 'bifasische effect'. Voor depressieve mensen is alcohol géén goede combinatie. Evenmin voor de mensen die Ritalin of andere medicatie gebruiken (staat ook in de bijsluiter).
- Alcohol maakt dik, vooral de buik: Vanwege grote hoeveelheid gifstoffen ineens die de lever en nieren zo snel niet kunnen verwerken, slaat het lichaam dit gif op in het buikvet. Hoe meer gif hoe groter de (bier)buik.
- Remmen vallen weg: De endorfine stofjes die door de alcohol worden aangemaakt hebben last van 'gewenning'. Een ferme regelmatige drinker 'traint' zijn lichaam om snel de alcohol te verwijderen. Deze heeft daarom steeds méér drank nodig om hetzelfde 'gevoel' te bereiken. Een 'getrainde alcoholist' kan per dag een hele liter whisky drinken zónder laveloos te zijn. Het gevolg van de 'alcoholtraining' is dat om steeds meer en nog vlugger dat gevoel te bereiken, hijsen -of tanken in een hoog tempo kenmerkend is voor dit stadium. Het verdunnen van het bier (tijdens de carnaval) door 'waterzakjes' (=helft bier & helft Spa) helpt nog enigszins.
- Dronken: Als er zoals we dit noemen 'iemand te diep in het glaasje heeft gekeken', of 'boven zijn of haar theewater is', dan verdooft de alcohol de hersenschors, daar waar we normaal mee denken. De onderzoekers ontdekten dat door alcohol een verandering in het volume van de grijze stof plaatsvindt. Ze duwt de doorgaans weldenkende persoon het primitieve reptielenbrein in. Dit reptielenbrein is het oudste en meest instinctieve hersendeel. Het reguleert primaire instincten zoals voortplantingen, overleven en is verbonden met het emotionele lichaam.
Het redelijke verstand kan niet meer doordringen, laat staan om te stoppen met drinken. Alle functies inclusief die van pijn gewaarwording verdoven. Zo kan een dronken man zijn arm breken zonder dit op dat moment te voelen. Het lijkt op een (tijdelijke) verstandelijke beperking. Dit is de gevaarlijkste fase van alcoholgebruik. Dit verklaart de agressie, 'de stoppen slaan dan door' of een melancholische bui gevolgd door grienen in het bier. Soms, en dat is een redmiddel van het lichaam, valt de dronkaard (achter het stuur) in slaap.
4. Hoe diep alcoholgebruik inwerkt op ons licht- energielichaam de aura (art. 6), daar staan veel lichtwerkers niet bij stil:
- Auraslijm: Allereerst vormt alcohol in de aura een slijmerige substantie, plakkerig, klef en grijs. De fijnstoffelijke (Scalaire) golven kunnen hierdoor niet meer vrij stromen, terwijl dit in een gezonde situatie via de heldere kristallijne (onzichtbare) bedrading in de aura wel kan.
- Afname bewustzijn: Alcohol is een middel waarbij niet alleen het bewustzijn afneemt, maar ook de hersenfuncties; denk maar eens aan het Korsakov syndroom. Het blijkt een stap terug in de spiraal van bewustzijnsontwikkeling. Het gidsencontact dat velen met hun hogere zelf of andere kosmische krachten onderhouden is vertroebeld. De alcohol onttrekt in feite de essentie van de ziel. Die is niet meer (of in deeltijd) thuis en vatbaarder voor entiteiten.
- Auragaten: Ze slaat - zonder dat de drinker zich ervan bewust is - lekkende gaten in de aura. Via die gaten stroomt (verdampt) er waardevolle energie weg en staat de deur open. Kans op bezetters, hackers en energieparasieten (art. 133) neemt toe. Het innerlijke zelf komt in gevaar. Alcoholgebruik verhoogt in feite de spirituele kwetsbaarheid, zelfs als we maar één glaasje bier drinken.
De healers die als 'kanaal' fungeren kunnen door hun eigen drankgebruik foute energie bij hun 'cliënten' binnenbrengen! Iets wat ze zeker niet willen, maar waarvan ze onvoldoende doordrongen zijn. Eigenlijk is 'healen' na alcoholgebruik (binnen 24 uur) een no-go situatie.
5. Wie drinken er (te veel) en wat zijn de risico's daarvan? In nagenoeg alle gevallen zal het ego (art. 102) de risico's van drankgebruik bagatelliseren; 't zal wel meevallen', zoveel drink ik niet, ik heb er geen last van, ik functioneer normaal, iedereen drinkt toch net zoveel?...........
Als we naar de échte feiten kijken blijkt, dat 80% van de mensen 'verslaafd' is of milder gezegd verknocht aan het gevoel dat alcohol hen geeft. Sterk afhankelijk van alcohol voor een 'gevoel' roept een halt toe aan spirituele groei en ontwikkeling.
Alleen het aantal glazen of drinkmomenten tellen zegt niet alles.
Ook bij weinig drank kan er tóch sprake zijn van een verslaving. Net als een verslaving aan suiker, koffie, shoppen of games. Het liegen en bedriegen over de hoeveelheid drank hoort bij een (alcohol)bewustzijn, want het stiekem navullen van een glas in de keuken verhult het werkelijke drankgebruik.
Het zit in de genen: Soms lijkt verslavingsgevoeligheid erfelijk bepaald, en/of met de paplepel ingegoten. Vooral Lichtwerkers hebben die gevoeligheid en is het bij hen een onderdeel van een (karmische) levensles (art.74). Zij worden uitgedaagd de eerste te zijn die het tij in de familie keren, en daarmee de nakomelingen te vrijwaren van alcoholverslaving. Want laten we eerlijk wezen verslaving aan alcohol (en/of drugs) is een langzame zelfdoding (net als roken).
Als je tot zover hebt gelezen, kun je begrijpen dat alcohol meer is dan een 'gezellig' drankje en je jezelf afvragen of dit nog wel in ons (jouw) spirituele leven past. Maar vooral, wanneer zit iemand in de gevarenzone? Want als je op de klok kijkt of het al vijf uur is en je dan pas 'gerechtvaardigd' een fles mag openen, of dat je weet dat er aan het eind van een moeilijke klus als beloning een borrel wacht, balanceer je toch op het randje.
Het is een uitdaging niet zozeer om helemaal geen alcohol meer te drinken, maar om je te bewust te worden wanneer je terugzakt in je bewustzijn.
Marieke de Vrij schrijft: "Zorgvuldig leven vraagt een rustig bestaan. Velen willen zorgvuldig leven maar kunnen hun gewone zelf niet meer ervaren in het veelvuldige en intensieve contact ontstaan met anderen. Je dient jezelf de toestemming te geven dat je rustiger mag leven, ook al is er overactiviteit om je heen. Laat het niet van derden afhangen. Misschien heb je je lang aangepast aan wat anderen doen en wat zij van je verwachten, dat kan compensatiegedrag uitlokken wat verslavend werkt. Als je jezelf meer rust toelaat is dat een begin stap om verslaving te keren."
Wil je een gewoonte doorbreken? Kijk dan wat Drunvalo Mechizedek ons daarover wil leren vanuit een innerlijk verlangen (art. 41). Een meditatie 'banden verbreken' kun je ook voor alcohol gebruiken, vraag daarbij hulp aan Gidsen en begeleiders. Verander je gewoontes door bijvoorbeeld op het 'borreltijdstip' het eten al op tafel te hebben staan, dan sla je makkelijker een wijntje vooraf over en zorg voor veel water. In deze tijd zijn voldoende alternatieven beschikbaar, daar kun je gebruik van maken.
Ons ervan bewust worden helpt de ziel groeien.
Het resultaat van een (bijna) geheelonthouder is toch wel de overwinning, de bevrijding en niet uit te vlakken de geldbesparing dat te behalen valt, maar vooral het zuivere in lichaam en geest.
Fijne (alcoholvrije) feestdagen en een warme groet.
Ps. Hou je van Links? Hieronder kun je helemaal los:
https://devrijemare.nl/wp-content/uploads/2015/06/Artikel-verslavingen-spiritueel-bekeken-11-2017.pdf
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/omstreden-landbouwgif-gevonden-in-wijn-van-nederlandse-supermarkten
href="https://www.npo3.nl/de-prijsknaller/18-02-2022/KN_1728913
https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol-in-cijfers/alcohol-en-sterfte
https://www.trimbos.nl/kennis/alcohol-en-lichamelijke-gezondheid/hoe-werkt-alcohol-in-de-hersenen-en-wat-merk-je-daarvan
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4962306/alcohol-schadelijk-ministerie-volksgezondheid-onderzoek-trimbos
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5232092/alcohol-wijn-drank-gezondheid-hersenen-brein
https://www.inenomootmarsum.nl/de-spirituele-gevolgen-van-alcoholconsumptie
https://roelofdevries.nl/blog/gezondheid-voeding/vlog-spiritualiteit-alcohol-conditionering
https://www.nieuwetijdskind.com/als-je-iemand-bent-die-regelmatig-alcohol-drinkt-dan-moet-je-dit-lezen
https://www.jellinek.nl/vraag-antwoord/hoe-kan-ikzelf-minderen-of-stoppen-met-alcohol-of-drugs
https://www.alcoholinfo.nl/
https://www.spiritualresearchfoundation.org/nl/spirituele-effecten-alcohol-wijn
https://docplayer.nl/17406318-Alcoholmisbruik-en-probleemdrinken-dit-stappenplan-is-in-zijn-geheel-te-downloaden-van-website-www-nederlandstopt-nu.html
https://www.alcoholinfo.nl
https://www.nederlandstopt.nu/images/documents/Stappenplan%20alcohol.pdf"
Buitenland:
https://www.theguardian.com/society/2021/may/18/any-amount-of-alcohol-consumption-harmful-to-the-brain-finds-study
https://alcoholchange.org.uk
Vorige presentatie: Kaarten Gallery - licht paars & een artikel over veilig mediteren
Ria Feskens, Serenora,
|